luni, 30 aprilie 2012

Două virguliţe la fiecare capăt de copy-paste


Acum câteva zile am găsit un comentariu anonim la una din poeziile mele, un comentariu care era un link spre un profil de facebook. Îi mulţumesc binevoitorului care mi-a adus în atenţie acea pagină, pentru că am descoperit că m-am ales cu un cititor pasionat care a răsfoit în arhiva blogului cu poezele pe îndelete şi a ales vreo 10-20 de poezii pe care a dorit să le împărtăşească prietenilor de FB. Totuşi, o umbră de tristeţe s-a abătut asupra fericitului eveniment atunci când am constatat că poeziile mele erau deposedate de titlu şi nu aveau nicio menţiune despre autor, în speţă persoana mea, care se uita cu stupoare la minunăţie de wall...

Trecând de la faza de înmărmurire la cea de indignare, am făcut rabat de la ce m-au învăţat părinţii şi i-am cerut domnului cu pricina prietenia, numai cea de FB totuşi, ca să-i pot lăsa un comentariu condimentat. Cu promptitudine şi gentileţe cererea mi-a fost acceptată şi am profitat cu perfidie de inocenţa noului meu prieten pentru a-l informa de bucuria pe care mi-a procurat-o prin admiaţia dumnealui faţă de poezelele postate şi mi-am exprimat mâhnirea de a constata că din atâta admiraţie a simţit nevoia de a şi le însuşi. Apoi, mai mult pentru informarea eventualilor curioşi, cu evidentă lipsă de modestie, am precizat adresa blogului personal.

În mai puţin de cinci minute am devenit din prieten neprieten, iar comentariul meu s-a ales cu un click pe x şi a dispărut în neant. După vreo două zile am dat de un mesaj în care fostul amic mă lămurea cu privire la acţiunile sale nevinovate:

"nu mi le-am insusit
pur si simplu le-am postat
nu obisnuiesc sa specific de catre cine sunt scrise
daca imi plac ,le postez
netul e plin de poezii
imi pare rau ca a trebuit sa te sterg
dar asta e
nu suport oamenii care incep cu comentarii ca ale tale
cine citeste pozeiile postate aici ,e destul de destept sa caute pe net
si sa iti gaseasca blogul"

Considerând argumentaţia insuficientă şi cu drăgălăşenie izvorâtă din starea de spirit în care eram, fără să gândesc de două ori, i-am răspuns:

"nici eu nu suport oamenii care copie fara ghilimele
nu e nici o problema ca m-ai sters
singurul motiv pentru care am dat add a fost ca sa iti pot lasa comentariul
mi s-ar parea o dovada de bun simt sa stergi de pe pagina ta si poeziile copiate , in cazul in care nu specifici sursa
netul e plin si de oameni care procedeaza corect fata de ceilalti"

Am primit apoi noi lămuriri:

"ti-am zis ca daca ,cineva vrea sa iti gaseasca blogul
il va gasi
fara sa pun eu ghilimele
sunt frumoase poeziile
imi plac foarte mult
de fapt imi place poezia in general
nu numai ale tale
si cum nu am facut asa ceva niciodata
pentru nici o poezie postata pe pagina mea
nu am de gand sa incep sa o fac de acum
oricum nu sunt genul care se lauda cu poeziile altora
daca sunt intrebat nu zic cine le-a scris"

Recunosc sincer că am rămas fără replică. Nu m-am gândit vreodată că dacă nu ai făcut niciodată un lucru e un motiv suficient să nu începi să îl faci la un moment dat. Ar trebui să folosim scutece toată viaţa şi singurele sunete pe care le scoatem să fie scâncetele de bebeluş?

L-aş mai întreba pe acest domn şi pe alţii asemenea lui, iubitori de poezie sau proză care îşi manifestă pasiunea cu atâta lipsă de elementar bun simţ şi de respect faţă de noi, cei care umplem internetul de cuvinte, dacă are habar câtă emoţie investim în ele, dacă ştie că unele sunt scrise printre lacrimi, că nu e numai ştiinţa de a face rime, ci e sufletul nostru care se aşterne în faţa cititorului, se descoperă şi se reinventează, moare şi renaşte în cuvânt. Nu cred, pentru că dacă ar avea o minimă înţelegere, ar şti că merităm măcar semnele acelea mici pe care eu i le-am acordat, cele două virguliţe la fiecare capăt de copy-paste.

28 de comentarii:

  1. Carmen, mare e gradina Domnului, nu?! Nu stiu de ce sunt omise atat de des cele "doua virgulite" cand copiezi textele altcuiva. Probabil nu voi intelege niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai ce copii mai sunteti.Maturizati-va.Mai ales tu Carmen.Esti femeie in toata firea.

    RăspundețiȘtergere
  3. aia e injuratura de femeie in toata firea.
    Mi s-a intamplat si mie si am fost blocata:)
    Stii ce cred...
    Pur si simplu daca acest om nu scrie nu stie ce inseamna sa pui suflet in ceva si altcineva sa nu dea doi bani pe aceasta investitie sufleteasca. Eu am o teorie: daca iti place ce scriu trebuie sa-ti placa si de mine ca om. Este imposibil sa nu-ti placa, atata vreme cat tu te regasesti in ceea ce scriu.
    Pierzi un om important, poate chiar un prieten bun, virtual chiar, blocandu-ma.
    Ma gandesc ca daca ii place poezia nu este chiar un om oarecare:).

    RăspundețiȘtergere
  4. carmen, eu ador poeziile tale, îţi admir munca şi curajul de a pune aici, în văzul lumii, emoţii şi trăiri. ştiu că nu este uşor. totuşi, o explicaţie de genul "nu obişnuiesc să specific sursa" este pur şi simplu jignitoare, penibilă.
    eu obişnuiesc chiar să folosesc imagini a căror sursă poate fi văzută, căci textele, ca şi la tine, îmi aparţin, şi cred că este până la urmă cea mai simplă formă de respect faţă de cel care a trudit la cuvânt, la imagine. rosteşte-mi numele, dacă îmi placi cuvântul...
    poţi să îmi dai linkul domnului cu pricina? nu ca să îi spun ceva, dar chiar sunt curioasă la comentarii...
    şi regret enorm că treci prin aşa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  5. Asculta melodia asta :

    http://www.youtube.com/watch?v=9MvvNSAzNnA&feature=related


    Poate iti trece supararea.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Te inteleg, şi mie mi s-a-ntâmplat să-mi găsesc niste versuleţe prin altă parte, tot fără ghilimele!
    Dar se pare că astea sunt "riscurile meseriei", tot ce postezi pe net se poate fura, din păcate mai ales de către compatrioţii noştri :(
    Şi, sincer, nu ştiu cum ne-am putea feri de acest gen de hoţie...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mai postati dragele mele.Asta e solutia.Dar cum voi va doriti ca aceste versuri sa fie citite ,sa aratati lumii intregi ca aveti un suflet mare ,asta e.Ori scrieti o carte cu toate aceste poezii si o scoateti pe piata dar tot cu riscurile meseriei pentru ca si cartea respectiva se poate copia.Asa ca ori va resemnati ori va vedeti in continuare de scris.Fiti fericite ca exista oameni care va citesc poeziile si carora chiar le plac.

    RăspundețiȘtergere
  8. anonim, nefiind în casa mea, nu îmi permit să îţi spun cât valorează genul acesta de apreciere pentru mine. o respect prea mult pe carmen pentru a-ţi răspunde, dar aş fi foarte fericită dacă nu ţi-ar plăcea scrierile mele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Stii ce draga PSI?Traim intr-o tara libera si democrata.Fiecare face ce vrea.Nu va convine ?apai exista legi.Nu va convine ca va costa prea mult un avocat ?Apai stati in banca voastra si nu mai comentati atat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va să zică, anonimule, trăim într-o ţară liberă şi democrată şi fiecare fură ce şi cât vrea. Şi cât poate :P
    Sau poate eşti avocat şi vrei să-ţi faci rost de clienţi? :lol:

    Iar, pe de altă parte, dacă trăim într-o ţară liberă şi democrată, unde fiecare face ce vrea, noi de ce să nu comentam, dacă aşa vrem? Nu ţi se pare că te contrazici singur?

    RăspundețiȘtergere
  11. noroc cu anonimii că ne lămuresc întotdeauna ce şi cum...şi, mai ales, de ce.
    ce ne-am face fără voi, noi astea, ăştia de scriem?
    problema în discuţie nu era plăcerea hoţului, bre anonimule!!!
    ghilimelele există pe orice tastatură; nu ţine de bunăvoinţă sau de o altă calitate extraordinară a celui ce preia textul, ci de bun simţ!
    iar bălăcărelile pe marginea acestui subiect le închidem fumos, că oricum nu pricepi, de vreme ce ai venit cu un aşa comentariu, susţinut doar de anonimatul dumitale.



    Carmen, eu am sub postare butonul de facebook...preluarea textului se face (şi) mai uşor, şi chiar dacă la fel de incontrolabilă (căci nu poţi afla cine le preia, dacă posesorul de cont facebook nu face parte din lista ta de prieteni) măcar se preia cu tot cu autorul acelui blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Uite ca a aparut si unul care se da destept.Saracul de tine.Nu ai tu idee cate se pot face.Poti sa iti pui tu si semnatura lu' peste ,la cat de simplu se pot modifica lucrurile,inteligentule.:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai draga "anacondele" puteti comenta cat doriti.Doar ca nu o sa rezolvati nimic.Persoana respectiva tot va copia versurile pe care draga de Carmen le scrie.Puteti face ceva?Eu zic ca mai bine va puneti sa dormiti.Sigur o sa va simtiti mai bine.:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mda! Carmen, eu pentru anonimii nesimţiţi am un singur tratament. Ei nu mai pot comenta decât în(şi aici o să mă exprim ca o femeie, cu bun simţ, ce sunt)locul acela de (pe) unde au ieşit.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ei, uite că eu, anonimule dragă, mă simt mai bine când comentez fără să rezolv nimic decât când dorm! E cumva interzis, în ţara noastră liberă şi democrată?
    În schimb te sfătuiesc pe tine să tragi mai bine un pui de somn în loc să ne cauţi nouă nod în papură!

    RăspundețiȘtergere
  16. Vă mulţumesc pentru susţinere şi înţelegere. Nu e prima oară că mi se întâmplă şi nu sufâr intens, dar cred că din când în când în când e bine să mai aducem în discuţie subiectul, cu speranţa că, poate, vom face lumină prin vreo minte receptivă.
    Mă bucur că, fie şi sub comod anonimat, cel cu musca pe căciulă a ales să îşi spună părerea public şi nu numai în mesaje private. În acest fel ne putem şi noi înfrupta din înţelepciunea dumnealui. Link-ul de la pagina de FB despre care vorbeam e în comentarii la poezia Singurătate, pe Blogul cu poezele, şi pentru uşurinţă îl las şi aici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000922534928&sk=wall.
    O seară frumoasă tututror!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am schimbat şi eu setările la comentarii ca să evităm poluarea:))

    RăspundețiȘtergere
  18. exact la asta mă refeream! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu spun ca nu merita atata caz. Prin prisma logicii domnului respectiv, avea dreptate intr-o privinta: cine cauta pe net, gaseste. Si apoi, ce pretentii putem avea noi, oamenii minusculi din umbra, cand astfel de "proceduri" se practica si la nivel inalt? Solutia nu este neaparat sa nu mai publicam totul, ci sa ne asiguram ca blogul este cat mai bine promovat astfel incat lumea sa ne recunoasca postarile. In rest, nu avem solutii pentru astfel de persoane. Legea este, teoretic, de partea noastra, dar practic nu cred ca exista cineva care si-a insusit o opera a altcuiva si a fost si pedepsit pentru asta. E greu sa demonstrezi ca drepturile de autor iti apartin in totalitate si ai fost prima persoana care a scris acea creatie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Atitudinea aceasta de "lasă bă că merge şi aşa" e cea care îi încurajează pe hoţi. Dacă fură unul trebuie să furăm toţi... aceasta e concluzia ta? Soluţii legale sunt, numai că nu ne ostenim noi să le punem în practică, pentru că ne-ar cere un efort prea mare, iar motivul principal pentru care cei mai mulţi dintre noi am ales blogging-ul pentru a ne face cunoscute ideile şi cuvintele a fost tocmai că nu suntem dispuşi să facem prea mult efort... cel puţin până la un punct. Nu e greu să demonstrez că eu am scris ceea ce e publicat pe blogurile mele datorită myfreecopyright şi, de fapt, cei care sunt acuzaţi de plagiat ar trebui să-şi probeze dreptatea.
    Am făcut "atâta caz" pentru că nu cred că altcineva e în stare să scrie cu cuvintele mele, după cum nici eu nu pot scrie cu ale altcuiva, iar acest lucru ne face unici şi merită apreciat.
    Şi acum chiar ţi se pare un efort atât de mare să apeşi o tastă de două ori şi să rămâi astfel un om respectat de toţi şi mai ales de acei oameni care au ţinută morală?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma scuzi, dar nu ai inteles nimic din comentariul meu. M-am referit la indivizii ca cel mentionat ca nu merita oboseala pentru ca in text ai lasat impresia ca nu ar vrea nici macar sa recunoasca fapta. Daca vrei, ataca-l pe cai legale, nu spun sa nu faci asta. Eu mentionez mereu sursa si folosesc ghilimele, deci intrebarea nu mi se adreseaza. Cat despre solutia, a mea nu era sa furam toti, ci sa promovam toti. Iar daca blogul ti se pare o cale usoara, de ce te multumesti doar cu atat?

      Ștergere
  21. Nu, într-adevăr, întrebarea nu ţi se adresează. Îmi pare rău de formularea ambiguă. Trebuia să întreb la persoana a treia. Îmi cer scuze că a sunat ca o acuzaţie.

    Am înţeles mesajul, dar nu mi se pare suficientă promovarea, în sensul că nu cred că sunt în stare să-mi promovez blogul atât de bine încât oricine ar citi o poezie pe care am publicat-o acum un an şi jumătate să aibă măcar o bănuială că îmi aparţine. (Ca exemplu, pe albumul Talisman, textul de la poezia "Numai una" de George Coşbuc e trecut ca fiind baladă populară, şi chiar nu cred că George Coşbuc ar fi plagiat şi ar fi publicat-o sub nume propriu.)

    Iar despre cu cât mă mulţumesc... sau nu, fiecare are motivele lui, motive care nu trebuie să fie neapărat explicate, nu?

    RăspundețiȘtergere
  22. Şi ai dreptate că indivizi ca acesta nu merită prea multă osteneală, dar mi-am vărsat şi eu năduful... Şi poate că vreun vizitator care îşi bagă nasul din întâmplare pe aici ia aminte la ce am avut de spus...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sa ia cu toti aminte, trecand pe aici. Zilele trecute discutam pe aceeasi tema cu cineva si persoana care a plagiat face acelasi lucru si acum.
      Teoretic, oamenii ar trebui sa iti recunoasca stilul pentru ca fiind gandurile tale si scrisul tau, ar trebui sa difere de ideile altora. Desigur, exemple ca cel cu poezia domnului George Cosbuc sunt multe si este trist ca autorii nu se bucura intotdeauna de recunoasterea pe care o merita. Dar totodata sunt si oameni care pur si simplu se bucura sa descopere ca opera lor este apreciata, chiar daca nu sub numele lor. Si ar fi frumos, intr-adevar, ca oamenii sa nu isi mai insuseasca proprietati ce nu le apartin, dar te asigur ca face parte din natura lor si nici o lege, oricat de aspra, nu poate schimba asta. Fie ca nu vor sa plateasca pentru ce folosesc, fie ca vor sa para ceea ce nu sunt, este mult mai la indemana sa utilizeze ceva existent in loc sa creeze ceva. Cat despre motive si explicatii, voiam doar sa iti arat ca te regasesti printre cei care se multumesc cu un blog, chiar daca dispui sau nu de alte mijloace.

      Ștergere
  23. Da-ma in judecata.Poti sa iti cheltui banii in zadar.Abia astept sa ne vedem la tribunal.Eu ma voi apara singur.Surprize,surprize : sunt avocat.O sa fie distractiv.

    RăspundețiȘtergere
  24. Stai liniştit, n-am încredere în justiţie, iar comportamentul tău este dovada vie a faptului că am dreptate. Sunt curioasă, totuşi, dacă la proces ai apărea tot Anonim. :))
    Acum am să te poftesc afară de pe blogurile mele. Următoarele comentarii pe care le laşi vor merge la coş.

    RăspundețiȘtergere