sâmbătă, 16 iunie 2012

Aproape durere


Muzica nu mi-e vinul care umple cupa tăcerii, ci vinul care umple cupa durerii. Pentru că atunci când îmi place o melodie o simt adânc şi cu aproape durere.

Tăcerea mie mi se întâmplă aşa: într-o maşină care aleargă pe drum, condusă cu mână sigură de un şofer calm şi tăcut, un şofer care ascultă de cântecul Rihannei.


Câmpul îşi schimbă culoarea şi păsările după anotimp: vara nagâţi, berze, stârci şi egrete, iarna ulii. Vara şi iarna ciori. Vara stânjenei galbeni, maci, sânziene, iarna camp alb neclintit şi uneori dantele de gheaţă. Vara şi iarna, eu cu gândurile mele, cu un carneţel şi un pix în geantă, folosite rar, dar mereu la îndemână. Pentru că-i greu atunci când tăcerea se sfârşeşete să păstrez gândul şi cuvântul.

N-aş fi eu fără momentele acestea de tăcere în care mintea îmi cutreieră liberă şi eliberată de corsetul discuţiilor despre mărunte amănunte abătute asuprea vieţii unuia sau altuia, obositoare preocupare pentru mine şi, pare-mi-se, deloc istovitoare pentru alţii.

Cântecul Rihannei nu-i totuşi cântecul care ar face tăcerea să vibreze, ci cel care ar putea să o aducă atunci când lipseşte. Tăcerea îmi vibrează fără cântec, iar cântece la care vibrez eu sunt multe, dar nici unul nu-mi aduce linişte. E prea multă pasiune în cântec, prea mult sentiment ca să nu neliniştească, să nu aproape doară…



"Vinul care umple cupa tăcerii - muzica" este tema aleasă de Simona pentru Blog Power. Mult succes şi pentru: Silentia lunae, Drog!, Cosmogonie, Vorbeşte-mi..., În liniştea căzută peste lume, Să îmbrăţişăm tăcerea!, Teoria tăcerii, Şoapte de pian

12 comentarii:

  1. M-am intrebat de multe ori daca nu cumva, punand pe repeat melodii ce dor de-a dreptul, sunt sadica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu m-am întrebat, dar le tot pun... şi uneori scriu poezii care le împrumută ritmul :)

      Ștergere
  2. O sa fie greu de decis editia asta :)) pentru ca iar am gasit ceva ce.mi place, un alt ''citat'' pe care trebuie sa.l tin minte :''Muzica nu mi-e vinul care umple cupa tăcerii, ci vinul care umple cupa durerii.'' Felicitari pt articol Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Liviu! Sunt sigură că ai să alegi înţelept. :)

      Ștergere
  3. "Muzica ce umple cupa durerii" O întoarcere a vorbelor spuse de Carmen, o întoarcere ce le schimbă şi sensul. Asta pentru că muzica ce umple cupa durerii nu face alceva decât să alunge durerea, iar durerea alungată va lăsa în locul ei o amintire a unei întâmplări neplăcute şi atenuate.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Muzica nu mi-e vinul care umple cupa tăcerii, ci vinul care umple cupa durerii." - nu am stat niciodata sa o gandesc in felul asta. Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt o fana a Rihannei, dar stiu sa apreciez ceva care vine din suflet!
    Asta este esenta muzicii,sa nu o asculti superficial,ci sa o asculti mereu cu cap,cu inima, cu suflet. Sa o intelegi din toate punctele de vedere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu sunt o fană a Rihannei. :)) Melodia e acolo pentru mesaj: "Shut up and drive!" :))
      Ultima melodie e între favoritele mele şi aduce ceva mai multă linişte. :)

      Ștergere
  6. Deci. Articolul tău îmi induce o stare de linişte. :) Probabil eşti expresivă... :)

    Ai văzut 50 First Dates? De acolo reţin melodia din final... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încerc să fiu expresivă... mă bucur că îmi şi reuşeşte. :)
      N-am văzut filmul. Eu ştiu melodia de la radio.

      Ștergere