duminică, 22 octombrie 2017

Cartea sufletului

Mă destram în file cum se destramă toamna în foi.

Ea poartă uneori pe copertă soarele, sleit de puteri, alteori niște nori în care lumina își face culcuș ca să aibă visătorii de unde s-o culeagă. Eu port cu încăpățânare în chip de copertă inima.

Și mă tot destram, filă cu filă, tril cu tril, aripă cu aripă, speranță cu speranță. Mă urmăresc un timp în siaj, fluturi naivi așteptând un semn că încă îmi sunt de folos. Nu toți se pierd, nu toți se rătăcesc. Pe cei norocoși îi adun de pe zboruri și îi îndes în călimară, să urzească fir de poveste, să țeasă dantelă de vers...

E atâta liniște în toată destrămarea acesta,
că, uite, a început să plouă, tot liniștit, de parcă și toamna s-ar feri să nu-mi tulbure fluturii cu prea mult zgomot.

Lăsând deoparte destrămările metaforice, tema propusă de Eddie se potrivește... copertă pe ceea ce voiam să vă povestesc.

Poezia pe care o sărbătoream acum vreo doi ani la zece mii de vizualizări a ajuns acum la o suta de mii. Și, chiar dacă am văzut-o crescând cu câteva zeci sau, mai răruț, sute de accesări zilnic, parcă tot nu îmi vine să cred. Le mulțumesc tuturor celor care, într-un fel sau altul, au promovat-o.

Pentru că titlul zicerii de azi e cartea sufletului și nu poezia sufletului, am să spun și despre o carte. Se va numi "Lecția de zbor", va avea 120-130 de pagini pline cu poezele din cele deja apărute pe blog, e în faza de corectură și e musai să fie gata mai devreme de luna mai, căci va fi mărturie la nunta fetei mele.

Ținând seama de toate cele de mai sus, prezic cu părere de rău că voi scrie sporadic spre deloc, doar când mi-or da destrămările pe dinafară, dar că, așa cum mă știu, un ochi tot am să mai arunc prin spațiul virtual, că dependența e mare și chiar dacă are antidot, eu una n-am găsit motiv să-l caut.

Știu că nu e marți, știu că n-am mai deschis cafeneaua de vreo doi ani, habar n-am dacă am să apuc să vă răspund la timp, asta în cazul în care voi răspundeți invitației, dar eu vă aștept la o ceașcă de gânduri aburinde și de vorbe calde ca să ne cunoaștem sau să ne recunoaștem.

10 comentarii:

  1. Felicitări, Carmen!!!
    Pentru carte şi pentru noua ta calitate - de soacră!
    Să fie, ambele - lansarea cărţii şi nunta - în câte un ceas bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Vero! Nu numai pentru felicitări și urări, ci și pentru că am scris împreună, pentru toate încurajările și gândurile bune din cei mai bine de cinci ani de când ne știm, pentru că această carte n-ar fi fost fără tine, fără psi, fără Eddie, fără Alma, Maia, Simona...

      Ștergere
  2. Doamne, Carmen! Ce ma bucur pentru tine! :) Mi-am dorit sa ne dai o veste despre o carte cu poezii si iata ca se intampla! Iar apropiata nunta a fetei este ceva si mai minunat! Sa fie intr-un ceas bun ambele evenimente. Iti doresc si va doresc cu drag, tot binele cu putinta!

    Am zburat putin, dar a fost cel mai minunat lucru! Asa ca titlul ales este chiar minunat! :)
    Succes pe noul drum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Promit de câțiva ani că voi face o carte, dar poeziile se tot adunau pe blog, iar mie îmi venea din ce în ce mai greu să aleg dintre ele pe cele pentru tipar, ca să nu mai spun și ce groază mă cuprindea la gândul că trebuia să le pieptăn vers cu vers.
      Am fost la o nuntă vara acesta și am primit ca mărturie "Sonata Kreutzer" de Tolstoi. Mi-a plăcut ideea și așa s-a înfiripat gândul acestei cărți.
      Mi-a fost ușor să aleg poeziile care alcătuiesc lecția de zbor pentru copiii mei, iar faptul că am un termen limită mi-a trecut groaza în uitare și m-a mobilizat.
      Mulțumesc pentru urări și pentru entuziasm! :)

      Ștergere
  3. ce bine si ce frumos !! abia astept asemenea delectare ! sa fie intr-un ceas bun si sa deschida ochii si mintea visatorilor cu suflet !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari, ma bucur pentru tine !!
    Ma bucur ca ai impartasit cu noi aceasta bucurie a sufletului tau , iti multumesc pentru acest lucru:)

    La cat mai multe bucurii de acest fel , Carmen !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu mulțumesc, Eddie! Pentru urări și pentru că ai rămas pe baricade și am avut unde să revin după o pauză lungă.
      Bucurii și numai bine îți doresc si ție!

      Ștergere
  5. Textul tău e o încântare, ca de obicei, vestea despre carte e minunată, iar luna mai se anunță plină de surprize plăcute. Felicitări la puterea a3a! 😊 Am şi eu o preferată pe aici "Chopin, ceai negru şi o țigară" ❤, cu toate că nu- ți ştiu toate poeziile de pe ambele bloguri şi cred că nici pe aceea despre care vorbeşti . Seară frumoasă şi spor în tot ce faci, Carmen! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Dana! Tot la puterea a treia. :))
      Vestea bună e că preferata ta va fi in carte.
      Să știi că nici eu nu-mi mai știu toate poeziile. Cred că am scris prea multe. :))
      O seară frumoasă și numai bine!

      Ștergere